Kan ik kraanwater drinken in Amsterdam, Nederland?

Kan ik kraanwater drinken in Amsterdam, Nederland?

19 mei 2023, Magnus Jern

Amsterdam staat bekend om zijn hoge kwaliteit kraanwater, maar er zijn nog steeds redenen waarom je zou kunnen overwegen om een waterfilter te gebruiken. In dit artikel bespreken we het kraanwater in Amsterdam en geven we suggesties voor het beste waterfilter voor gebruik in de stad.


De kwaliteit van het kraanwater in Amsterdam

Het kraanwater in Amsterdam wordt geleverd door Waternet, het waterbedrijf dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit in de stad. Over het algemeen voldoet het kraanwater aan de Europese normen en wordt het regelmatig getest om ervoor te zorgen dat het veilig is om te drinken.

Waarom een waterfilter gebruiken?

Hoewel het kraanwater in Amsterdam veilig is om te drinken, zijn er enkele factoren die je zou kunnen overwegen bij het overwegen van een waterfilter:

1. Smaak: Sommige mensen vinden de smaak van het kraanwater niet prettig vanwege de aanwezigheid van chloor of andere stoffen. Een waterfilter kan helpen bij het verbeteren van de smaak van het water.

2. Kalk: Amsterdam heeft hard water, wat betekent dat er een hoge concentratie kalk in het water aanwezig kan zijn. Dit kan resulteren in kalkaanslag op huishoudelijke apparaten en kranen. Een waterfilter kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid kalk in het water.

3. Leidingverontreinigingen: Hoewel het kraanwater over het algemeen veilig is, kunnen er leidingverontreinigingen optreden, zoals roest of sediment, die de waterkwaliteit kunnen beïnvloeden. Een waterfilter kan helpen bij het verwijderen van deze onzuiverheden.

Het beste waterfilter voor Amsterdam

EcoPro Compact Faucet Filter - smallest in the world


Het kiezen van het beste waterfilter hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele suggesties:

1. Koolstoffilters: Waterfilters met actieve koolstoffilters zijn effectief in het verwijderen van chloor, onaangename geuren en smaken. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van bepaalde verontreinigingen. Zorg ervoor dat je een filter kiest met een hoge kwaliteit koolstoffilter.

2. Waterontharders: Als je wilt voorkomen dat kalkaanslag zich ophoopt op huishoudelijke apparaten, kan een waterontharder een goede optie zijn. Dit type filter verwijdert mineralen, zoals calcium en magnesium, die verantwoordelijk zijn voor kalkaanslag.

3. Omgekeerde osmosefilters: Omgekeerde osmosefilters zijn zeer effectief in het verwijderen van een breed scala aan onzuiverheden, waaronder zware metalen, chemicaliën en bacteriën. Deze filters leveren over het algemeen water van zeer hoge kwaliteit, maar ze kunnen duurder zijn in aanschaf en onderhoud.

Het is belangrijk om het waterfilter regelmatig te onderhouden en de instructies van de fabrikant op te volgen voor een optimale werking.

Conclusie

Het kraanwater in Amsterdam is over het algemeen veilig om te drinken, maar er zijn redenen waarom je zou kunnen overwegen om een waterfilter te gebruiken. Een waterfilter kan helpen bij het verbeteren van de smaak, het verminderen van kalkaanslag en het verwijderen van bepaalde onzuiverheden. Kies het beste waterfilter op basis van je behoeften en voorkeuren.

Terug naar blog